Оберіть мову: Eng
Позняки
м. Київ, ТЦ "Паралель" вул. Мишуги 6, мінус перший поверх

+38 098 924 39 30
+38 095 327 50 50
+38 044 206 95 84

Графік роботи:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-14:00

Замовити дзвінок

График работы:

График работы:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-19:00

Заказать звонок

График работы:

S подібний сколіоз лікування в Києві, симптоми.

У переважній більшості випадків ця хвороба має невідоме походження і виникає «сама по собі», найчастіше в період активного росту організму.

Це небезпечно?

Сколіоз хребта 1-го ступеня не є надто небезпечним. Найголовніше в цій ситуації – вести постійне спостереження за дитиною і регулярно проводити профілактичні заходи. Прогноз буде тим серйозніше, чим пізніше буде виявлено сколіоз. З іншого боку, він далеко не завжди переходить у другу ступінь. При цьому сколіоз в «запущеній формі набагато гірше піддається лікуванню.

Ознаки S-образного сколіозу за ступенями:

Сколіоз 1 ступеня.

Найчастіше лікарі підозрюють наявність цієї хвороби тільки за результатами клінічного огляду. Батьки рідко погоджуються на рентгенографію хребта дитини на ранній ступеня деформації, а фахівці не надто наполягають, оскільки перехід сколіозу початковому ступені в більш важку деформацію не часте явище. Тим не менше, тільки рентгенографія в положенні стоячи може достовірно спростувати або підтвердити діагноз. Ніякі інші методи діагностики не можуть її замінити.

Коли виникає відчуття, що щось не так, не покладайтеся на результат поверхневого огляду. Якщо виникли сумніви, краще відразу звернутися до фахівця.

S-подібний сколіоз 1 ступеня самий малопомітний, він може проявлятися простий сутулістю. Кут викривлення хребетного стовпа не більше 10 градусів. На цьому етапі хвороби є лише одна сколіотична дуга, друга відсутня або дуже мала.

Основні ознаки:S подібний сколіоз

  1. Опущене положення голови.
  2. Сутулість.
  3. Зведені разом плечі.
  4. Одне плече вище іншого.
  5. Несиметричність талії.
  6. Намічається поворот хребців навколо осі.

За рентгенологічним ознаками величина несиметричності дуги може становити від одного до десяти градусів.

При постановці точного діагнозу диференціальна діагностика проводиться за найбільш вираженого викривлення, зазвичай воно знаходиться в грудному відділі.

S-подібний сколіоз має тенденцію до прискореного прогресування і розростання.

Сколіоз 2 ступеня.

Кут основної дуги відповідає значенням 10 — 25 градусів. Характерна невелика асиметрія лінії лопаток, вона особливо виражена при нахилі тулуба вперед.

Основні ознаки S-образного сколіоз 2 ступеня:

  • Поворот хребців навколо вертикальної осі.
  • Немає симетрії контурів шиї і трикутників талії.
  • Таз опущений на стороні викривлення.
  • В грудному відділі, на стороні викривлення, є випинання, а в поперековому відділі прощупується м’язовий валик.
  • Викривлення візуалізується в будь-якому положенні тіла.

За рентгенологічним даними величина дуги може становити від одинадцяти до двадцяти п’яти градусів.

Сколіоз 3 ступінь.

Кут первинної дуги розташований у діапазоні від 25 до 50 градусів, при цьому друга дуга хребетного стовпа починає активно розвиватися і може досягати кута відхилення до 25 градусів. При огляді пацієнта можна побачити сильну асиметрію в області грудної клітини і виражений реберний горб. Такі важкі форми деформації хребта незмінно призводять до зміни звичного ритму роботи основних органів і систем, розташованих в грудній клітці. Найсильніше при цьому страждає серцево-судинна система, так як дана патологія сприяє застійних явищ у малому колі кровообігу.

Таким чином, S-подібний сколіоз 3 ступеня характеризується наявністю реберного горба. У вершині викривлення та прилеглих областях виявляються хребці клиновидної форми.

Основні ознаки S-образного сколіозу 3 ступеня:

  • Візуально виражений поворот хребців навколо вертикальної осі.
  • Добре виражений реберний горб.
  • Западання ребра.
  • Наявність м’язових контрактур.
  • Ослаблення м’язів живота.
  • Випинання передніх реберних дуг.
  • Дуга ребра зближується з клубовою кісткою з боку угнутості, западання м’язів.
  • Присутність всіх ознак S-образного сколіоз 2 ступеня.

За рентгенологічним ознаками величина сколіотичної дуги в межах від двадцяти шести до п’ятдесяти градусів.

Сколіоз 4 ступеня.

Як тільки кут першої дуги перевищить 50 градусів, можна з точністю сказати, що настала найтяжча ступінь розвитку захворювання. Друга дуга при цьому може знаходитися на рівні 2-3 стадії розвитку. Зовні у хворого спостерігається виражена деформація тулуба, приводить пацієнта до інвалідності. З прогресуванням захворювання поступово розвивається поліорганна недостатність. Основна тактика лікаря на даному етапі спрямована на зупинку подальшого розвитку патологічних змін.

Сколіоз IV ступеня характеризується сильною деформацією хребта. М’язи в місці викривлення істотно розтягнуті. Помітний реберний горб, ребра западають в районі угнутості грудного сколіозу. Кут дуги на рентгенограмі — понад п’ятдесяти градусів.

При лікуванні пацієнтів з тяжкою стадією хвороби, ефективними вважаються тільки хірургічні методи лікування. У запущених випадках хвороба завдає чимало фізичних страждань – постійний больовий синдром, і навіть регулярний прийом анальгетиків не дозволяє хворому жити повноцінним життям.

Діагностика захворювання S зворотного сколіозу

Діагностика S-образного сколіозу проводиться за допомогою зовнішнього огляду та додаткових методів обстеження. Основним продуктивним методом діагностичних досліджень протягом багатьох років є рентгенографія хребетного стовпа, обов’язково виконана в двох різних проекціях. У деяких складних випадках призначають КТ або МРТ. На знімках можна точно визначити з’явилося викривлення, а відповідно і обчислити ступінь сколіозу.

S-подібний сколіоз – лікування

Лікування захворювання 1, 2, 3 ступеня

Бічне викривлення хребта у вигляді літери «S» 1 і 2 ступеня лікується вправами в комбінації з фізіотерапією, масажем, плаванням та іншими методами. 3 ступінь усувається в основному оперативним шляхом.

Вправи при бічному зміщенні хребетної осі виконують наступні завдання:

  1. Зміцнення скелетної мускулатури спини;
  2. Поліпшення постави;
  3. Виправлення деформації;
  4. Нормалізація функції зовнішнього дихання;
  5. Загальне зміцнення організму.
  6. Спеціальні вправи допомагають зменшити величину сколіотичних дуг.

Консервативна терапія високоефективна на початкових стадіях сколіотичної деформації хребетного стовпа. В окремих випадках можливе її використання і при наявності другої стадії. У разі виявлення третьої і четвертої ступенів захворювання показане оперативне втручання. Консервативне лікування в цьому випадку буде лише методом допоміжної терапії.

Методика «Самозахист організму», на спеціальному пристрої для профілактики і лікування захворювань хребта «Кипарис», дає можливість здійснити всі необхідні консервативні заходи з лікування S-образного сколіозу 1 і 2 ступеня.

Висококваліфіковані фахівці Центру здоров’я спини «Кипарис» проведуть Вам ретельне обстеження для постановки правильного діагнозу і призначать індивідуальний комплекс вправ за методикою «Самозахист організму», який допоможе Вам зміцнити м’язи спини і запобігти прогресування захворювання, а також дозволить провести корекцію деформаційних змін у хребті.

logo