Оберіть мову: Eng
Позняки
м. Київ, ТЦ "Паралель" вул. Мишуги 6, мінус перший поверх

+38 098 924 39 30
+38 095 327 50 50
+38 044 206 95 84

Графік роботи:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-14:00

Замовити дзвінок

График работы:

График работы:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-19:00

Заказать звонок

График работы:

Артроз міжхребцевих суглобів: лікування, симптоми, профілактика

Артроз міжхребцевих суглобів

artroz


Міжхребцевий артроз вкрай часто зустрічається при спондильозі в його нестабільною або дисфункціональній стадії. Серед пацієнтів, у яких діагностували біль в області попереку, артроз суглобів зустрічається в 40% випадків. Згідно з визначенням, артроз або фасеточний синдром – це запалення суглобів, що супроводжується скупченням рідини. Дане захворювання, виходячи з числа уражених суглобів, буває трьох типів:

  • Моноартрозу;
  • Олигоартроз;
  • Поліартрозу.

Причини артрозу і групи ризику

Травми, отримані під час заняття спортом, мікротравми, «наживаемые» роками, перевантаження фізичного характеру і надмірні навантаження на хребет – це основні причини стану, іменованого в медицині фасеточний синдром. Патологічні зміни в більшості випадків відзначаються в тих місцях, де найбільш висока амплітуда рухів хребців. Це місця згинання і розгинання хребта, його поворотів, обертань. Так, нерідко характерні симптоми артрозу проявляються не тільки в поперековому відділі, але і в шийних суглобах.

Серед основних причин розвитку патології виділяють наступні:

  • Хронічні захворювання інфекційного характеру;
  • Запальні артрити;
  • Вивихи і мікропереломи;
  • Порушений обмін речовин.

Саме тому звернення до лікаря є обов’язковим навіть при мінімальних травмах. Це дозволяє не тільки своєчасно діагностувати проблему, але і попередити її подальший розвиток. Важливо знати, що відсутність лікування при явних або непрямих ознаках артрозу має всі шанси справити негативний вплив на загальний стан хребетного відділу у майбутньому.

Артроз: симптоми та діагностика

Як би банально це не звучало, але основним симптомом міжхребцевого артрозу є біль, і не помітити її неможливо. З кожною спробою виконати яку-небудь дію, не кажучи вже про фізичних навантаженнях, больові відчуття помітно посилюються. Локалізація болю визначається тим, яке місце хребетного відділу було пошкоджено.

Важливою ознакою для діагностики захворювання є обмеженість у рухах. Досить часто буває так, що людина з артрозом самостійно не може навіть встати або мережу. У таких випадках неможливо обходитися без сторонньої допомоги. Не менш неприємним є і те, що при кожній спробі дії, при кожному русі можна почути виразний хрускіт в хребетному відділі.

Серед інших симптомів артрозу виділяють наступні:

  • Стомлення і нездужання;
  • Набряки і припухлості;
  • Відчуття перенапруження м’язів в ураженому відділі;
  • Відчуття тяжкості в тілі, скутість у рухах вранці;
  • Плавно розвивається деформація суглоба;
  • Підвищена температура.

Слабкість в ногах, оніміння в нижній частині ніг, притуплення рефлексів – все це теж характерні ознаки патології, які, подібно сніжному кому, навалюються на больові відчуття і доповнюють їх.

Артроз: лікування в центрі здоров’я спини «Кипарис»

При виявленні перших ознак артрозу слід негайно звернутися до лікаря. _0001694_fotoБезпосередньо після обстеження, діагностики та визначення ступеня захворювання необхідно приступати до лікування міжхребцевих суглобів. На методологію впливає цілий ряд факторів, тому необхідно пройти не просто повне, а кваліфіковане обстеження.

Огляд у досвідченого фахівця, діагностика патології суглобів, її лікування та профілактика можливі у центрі «Кипарис», який знаходиться в місті Києві. Профілактика та консервативне лікування хвороб спини – це пріоритетний напрямок у нашій діяльності. Фізіотерапія, масаж, прийом протизапальних засобів – все це застосовується на початкових стадіях захворювання.

Незважаючи на те, що нестероїдні протизапальні препарати, що застосовуються для лікування артрозу, показують хороші результати, помітно зменшуючи біль у суглобах, зловживати ними не варто. Регулярний прийом таких препаратів негативно позначається на функціонуванні печінки, змінює склад крові, може стати причиною появи виразок кишечнику і шлунку.

Перевагу в лікуванні слід віддавати безмедикаментозним і гомеопатичним методам. Діючи довгостроково, вони не мають негативного впливу на організм людини. Чим раніше розпочнеться лікування, тим вище ймовірність зменшення, а то й повного усунення больових відчуттів та відновлення їх рухливості.

Навіть консервативне лікування повинне проходити під чуйним контролем кваліфікованого спеціаліста. Своєчасно звернувшись в центр здоров’я спини «Кипарис», з нашою допомогою ви вже незабаром почнете робити перші кроки до одужання. Комплексний підхід та індивідуальний підбір методу лікування – це головні принципи нашої професійної діяльності.

Чим загрожує ігнорування симптомів

Міжхребцевий артроз, лікування якого в початковій стадії здатне практично повністю позбавити від патології, у своєму занедбаному вигляді може призводити до повного руйнування міжхребцевих дисків. Це, своєю чергою, загрожує грижами і протрузії. При цьому, своєчасне лікування виключає застосування виснажливих методів, не кажучи вже про оперативне втручання, здатного залишити і негативний слід.

Профілактика міжхребцевого артрозу

Запобігти настільки серйозну патологію, як артроз міжхребцевих суглобів, при появі перших ознак допоможе нормована фізичне навантаження і вправи. Щоб уникнути перевантаження хребетного відділу непосильними заняттями, профілактика артрозу проводиться під чуйним наглядом фізіотерапевта.

Важливо також пам’ятати про одну з найбільш серйозних ворогів хребта – зайвій вазі. Саме він досить часто призводить до розвитку патології. Для профілактики артрозу гранично важливо дотримуватися правильного харчування і боротися з ожирінням, якщо таке вже є. Останнє, але не менш важливе, на що слід звернути увагу – це уникнути травм і переохолодження хребта, адже це теж може послужити поштовхом до розвитку артрозу міжхребцевих суглобів.

 

logo