Оберіть мову: Eng
Позняки
м. Київ, ТЦ "Паралель" вул. Мишуги 6, мінус перший поверх

+38 098 924 39 30
+38 095 327 50 50
+38 044 206 95 84

Графік роботи:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-14:00

Замовити дзвінок

График работы:

График работы:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-19:00

Заказать звонок

График работы:

Хвороба Бехтерева

Хвороба Бехтерева лікування


Хвороба Бехтерева – це захворювання хребта, яке порівняно з такими поширеними захворюваннями, як міжхребцева грижа або протрузія, зустрічається досить рідко – 1-2% на загальну кількість населення країни. Переважно цим захворюванням страждають чоловіки молодого віку. Захворювання може розвинутися в людини, як в юнацькому віці – 15-17 років, так і в більш зрілому – 30-35 років.

Форми захворювання

Існує кілька видів форм, що характеризують хвороба Бехтерева:

  • Перебіг хвороби, що призводить до ураження суглобів і зв’язок хребетного стовпа, називається центральною формою. Хвороба носить уповільнений характер, починаючись з незначного больового синдрому в крижах, і поступово піднімається вгору по хребетного стовпа. Змінюється постава – хворий мимоволі схиляє голову, що обумовлене патологічними змінами в шийному відділі хребта. Грудна клітка також змінює форму, що призводить до утрудненого подиху і обмеження руху. Поступово можуть з’являється ускладнення, що виражаються судомами м’язів і нападами задухи.
  • Для периферичної форми захворювання характерно розвиток патологічного процесу в суглобах таза, колінних і гомілковостопних суглобах, а також зв’язках і суглобах хребетного стовпа. Перші симптоми захворювання проявляються больовим синдромом крижово-клубової області. З плином часу запального процесу піддаються суглоби гомілок і колін, розвивається яскраво виражені ознаки деформуючого артрозу, ускладнені м’язової контрактурою.
  • Ризомиелическая форма захворювання починається з запального процесу, що зачіпає великі суглоби кінцівок – верхні і нижні. Захворювання може розвиватися протягом дуже тривалого часу, починаючи з незначних болів в області вогнищ ураження суглобів, иррадиирующие в сідничний, пахову, тазостегнову області, коліно або передпліччя.
  • Для скандинавської форми характерно розвиток запального процесу дрібних суглобів верхніх і нижніх кінцівок з незначним больовим синдромом.

Хвороба Бехтерева – симптоми

На самому початку захворювання пацієнт може відзначати погіршення загального стану здоров’я – болючість суглобів, загальну слабкість, швидку стомлюваність, сонливість і дратівливість. Як правило, на цьому етапі пацієнт не акцентує увагу на цих проявах, тому провести ранню діагностику захворювання вкрай важко. Починається хвороба Бехтерева, має симптоми, схожі з іншими запальними захворюваннями суглобів.

З поступовим розвитком запального процесу, прояви захворювання починають носити більш виражений характер – больовий синдром в місцях локалізації вогнища запалення посилюється, набувають гострий, давили характер, помічається зниження рухливості суглобів, виникає скутість у грудному відділі хребта і відзначається напруження м’язів спини. Межі больового синдрому розширюються і починають носити постійний характер. У пацієнта спостерігається характерне для даного захворювання викривлення хребетного стовпа, призводить до сутулості.

Якщо вчасно не вжити заходів, хвороба Бехтерева може ускладнюватися порушенням нормальної роботи внутрішніх органів, змінами серцево-судинної системи та сечовивідних шляхів, що призводить до виникнення міокардитів, амілоїдоз нирок, виникає запалення клапанів аорти. Можуть, у деяких випадках спостерігатися проблеми зору, а в результаті зменшення рухливості грудного відділу можуть виникати захворювання легеневої системи.

Причини виникнення хвороби Бехтерева

Крім спадковості до даного захворювання можуть призвести хронічні запальні захворювання або часті інфекційні хвороби, що знижують захисні функції організму. До факторів ризику можна віднести гормональні збої, травми опорно-рухового апарату, хронічні процеси шлунково-кишкового тракту, інфекції статевих органів і стресові ситуації.

Діагностика хвороби Бехтерева

На початковій стадії провести точну діагностику захворювання досить складно, так як первинні прояви можна легко сплутати із симптомами остеохондрозу або радикуліту попереково-крижовій області.

При первинному огляді слід звернути увагу на відмінні особливості, які характерні саме для цієї хвороби:

  • вік пацієнта – частіше захворювання схильні молоді чоловіки;
  • посилення больового синдрому в стані спокою;
  • напруга м’язів спини з подальшою атрофією та наростаюча погіршення рухливості хребетного стовпа;
  • у клінічному аналізі крові спостерігається стабільне підвищення показників ШОЕ.

При візуальному огляді також можна спостерігати зміну постави, характерне саме для цієї хвороби – пацієнт пересувається з нахиленою вперед головою.

На початковому етапі захворювання поставити правильний діагноз можна тільки за допомогою магнітно-резонансної томографії.

Виявити ознаки анкілозу суглобів, на рентгенограмах можливо лише, коли хвороба переходить у другу стадію.

Як лікувати хворобу Бехтерева?

Лікування хвороби Бехтерева повинно бути комплексним. Застосовується медикаментозне лікування, фізіотерапія, масаж, лікувальна фізична культура, дихальна гімнастика. Однак не рекомендується самолікування та випробування на собі різних фізичних тренувань без консультації і контролю спеціаліста.

Після ретельної діагностики і встановлення точного діагнозу, слід довіритися команді професіоналів. Лікуванням хвороби Бехтерева наш центр успішно займається вже близько 3-х років. Застосовувана нами методика «Самозахист організму», розроблена Академіком В. П. Пекуром на лікувальному пристрої «Кипарис», довела свою ефективність.

Ця методика об’єднала в собі весь комплекс заходів, необхідних для боротьби з цією хворобою – це спеціальні повільні рухи, які знімають напруження м’язів спини і перешкоджають їх атрофії. Глибоке діафрагмальне дихання також сприяє м’язовому розслабленню, і перешкоджає розвитку тугоподвижности грудної клітини. При виконанні цього комплексу вправ, на універсальному пристрої «Кипарис», в роботу включаються всі суглоби і м’язи тіла людини.

Хвороба Бехтерева – прогресуюче захворювання, але при грамотному підході до лікування можна домогтися тривалої ремісії і зупинити її прогресування. Необхідно затримати розвиток хвороби, в чому Вам допоможуть фахівці «Центру здоров’я спини «Кипарис»!

До профілактичних заходів можна віднести ранню діагностику захворювання, з подальшим регулярним санаторно-курортним лікуванням, винятком навантажень на груди, спину і шию, помірні фізичні навантаження, виключення стресових ситуацій і інших провокуючих факторів.

logo