Оберіть мову: Eng
Позняки
м. Київ, ТЦ "Паралель" вул. Мишуги 6, мінус перший поверх

+38 098 924 39 30
+38 095 327 50 50
+38 044 206 95 84

Графік роботи:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-14:00

Замовити дзвінок

График работы:

График работы:

Пн.-Пт. 09:00-19:00
Сб.-Вс. 09:00-19:00

Заказать звонок

График работы:

Міжхребцева грижа дисків лікування в Києві

Міжхребцева грижа диска

Міжхребцева грижа


Серйозне захворювання, що виникає внаслідок розриву фіброзного кільця зі зміщенням пульпозного ядра міжхребцевого диска, називається міжхребцева грижа.

Міжхребцева грижа

Як відомо, рухома частина хребта людини складається з 24 хребців, з’єднаних між собою хрящами, і поділяється на три основні категорії – шийний відділ, що нараховує сім хребців, грудний відділ, що складається з дванадцяти і поперековий відділ з п’яти хребців. Нижче знаходяться крижі і куприк, що складаються з п’яти зрощених хребців.

Грижа Хребта – Причини виникнення

Всі хребці з’єднуються між собою зв’язками, суглобами і міжхребцевими дисками, які забезпечують рухливість і гнучкість хребта, а також пом’якшують вплив активних фізичних навантажень на хребетний стовп. Міжхребцевий диск складається з еластичного ядра, оточеного кільцями сполучної тканини.

Саме порушення цілісності диска і призводить до такого складного захворювання, як грижа хребта. При розриві фіброзного кільця, відбувається виштовхування частини пульпозного ядра назовні. Якщо грижа має значні розміри, відбувається защемлення нервових корінців, що супроводжується яскраво вираженим больовим синдромом, онімінням кінцівок та іншими хворобливими проявами.

Розрізняють чотири стадії розвитку грижі хребта:Міжхребцева грижа

  1. зміна форми міжхребцевого диска – дегенерація диска;
  2. випинання пульпозного ядра на 4-15 мм – протрузія;
  3. грижа – розрив фіброзного кільця і випадання пульпозного ядра;
  4. секвестированная грижа, коли сегмент пульпозного ядра звисає у вигляді краплі за кордоном міжхребцевого диска – екструзія.

Основні симптоми грижі диска

В залежності від складності захворювання та локалізації вогнища ураження міжхребцева грижа може мати свої особливі клінічні прояви.

На дегенеративні зміни міжхребцевих дисків попереково-крижового відділу вказують:

  • болі, по задній поверхні стегна і гомілки, иррадиирующие в область сідниць – ишалгия;
  • локалізація болю в області ураженого диска, яка посилюється при фізичних навантаженнях – люмбалгія;
  • порушена чутливість обох нижніх кінцівок;
  • оніміння області ураження, що супроводжується поколюванням та слабкість в нижніх кінцівках;
  • порушення сечовипускання і дефекації, втрата чутливості в перианогенитальной області.

При дегенеративних змінах в шийному відділі, у пацієнта будуть спостерігатися наступні клінічні прояви:

  • запаморочення;
  • підвищення артеріального тиску;
  • головні болі;
  • іррадіація болю в плече або руку, супроводжується онімінням пальців.

Для клінічних прояв дегенеративних змін міжхребцевих дисків грудного відділу характерно:

  • яскраво виражений больовий синдром у грудній області, підсилюється при вдиху і видиху;
  • постійні болі можуть призвести до викривлення хребетного стовпа – сколіозу або кифалосколиозу.

У початковій стадії захворювання клінічні прояви незначні, не мають регулярний характер. По мірі збільшення розмірів грижі з’являються більш виражені клінічні прояви, так як відбувається здавлювання корінців спинного мозку. Біль локалізується в місці ураження і може поєднуватися з іншими синдромами, посилюючись при будь-яких фізичних навантаженнях, зникає больовий синдром лише в стані повного спокою.

Не надана вчасно медична допомога призводить до здавлення і відмирання корінців спинного мозку, що, в свою чергу позначається на зниженні живлення тканин. Помітно знижується тонус м’язів, що проявляється вираженою атрофією нижніх кінцівок і призводить до асиметрії фігури.

Причини виникнення міжхребцевої грижі, групи ризику

За статистичними даними міжхребцева грижа частіше виникає у людей у віці від 25 до 50 років. Спровокувати захворювання можуть побутові і виробничі травми, фізичні навантаження, запальні та інфекційні захворювання, знижена рухова активність, що призводить до недостатнього харчування міжхребцевого диска.

Сидяча робота, тривале перебування в одному положенні, робота, пов’язана з підняттям тягарів, також надають деструктивний вплив на стан міжхребцевих дисків. В деяких випадках, навіть одноразове підняття дуже важкого предмета може призвести до травми міжхребцевого диска і формування грижі.

У молодих людей виникнення міжхребцевої грижі може спровокувати генетична слабкість хребта. Поява дегенеративних змін у 60-70% молодих людей обумовлені саме генетичними особливостями організму.

Крім цих причин, поява міжхребцевої грижі може бути спричинено наступними факторами:

  • Для людей з зростанням вище 180 см у чоловіків та 170 см у жінок ризик появи міжхребцевої грижі набагато вище.
  • При надмірній вазі виникає додаткове навантаження на міжхребцеві диски нижній частині поперекового відділу, що може призвести до виникнення захворювання.
  • Така шкідлива звичка, як куріння, знижує рівень кисню в кровоносній системі, що відповідно знижує надходження поживних речовин у тканини організму.

Долікарська допомога при больовому синдромі

При виникненні сильних болів, до призначення лікарем препаратів для лікування грижі можна зробити деякі самостійні дії, які допоможуть полегшити стан. Іноді достатньо кількох днів постільного режиму. Але, не слід перебувати в нерухомому положенні більше двох-трьох днів, щоб не послабити м’язи. Якщо загальний стан дозволяє, після зняття больового синдрому можна відновити легкі фізичні навантаження – краще, якщо це буде плавання або ходьба.

При відсутності протипоказань, можна прийняти такі нестероїдні препарати як ібупрофен, диклофенак, мелоксикам, напроксен, целебрекс, при цьому слід суворо дотримуватися зазначеної добової норми і рекомендованого терміну прийому.

Діагностика захворювання грижа хребта

Перш ніж призначити лікування грижі хребта, лікар зобов’язаний зібрати анамнез, провести загальне обстеження – перевірити роботу м’язової системи, провести тести і визначити локалізацію болів. Після визначення передбачуваного вогнища ушкодження, для уточнення діагнозу пацієнт направляється на додаткову діагностику:

  • Найбільш точним методом діагностики є магнітно-резонансна терапія (МРТ), де можна точно побачити місце розташування грижі, її розміри і поточний стан патологічного процесу.
  • Дослідження за допомогою комп’ютерної томографії менш інформативні, так як показують лише загальний стан кісток і погано висвітлює стан м’яких тканин.
  • Рентгенологічне дослідження при хребетної грижі малоефективно, і використовується, в основному, для виключення інших патологій хребта.

Методи лікування міжхребцевої грижі та профілактика захворювання

Для лікування міжхребцевої грижі, на початку зазвичай використовують консервативний метод, спрямований на зменшення набряків м’яких тканин, купірування больового синдрому, відновлення тонусу м’язової системи та чутливості кінцівок. До таких методів відносяться – медикаментозні блокади вогнищ ураження, призначення противоспалительных та спазмолітичних препаратів, фізіотерапевтичні процедури та лікувальна фізкультура.

До оперативного втручання слід вдаватися лише в крайніх випадках, якщо консервативне лікування не дало бажаного ефекту. Зазвичай до оперативного методу звертаються в особливо важких випадках, коли тиск на корінці і нерви супроводжується такими проявами – нетримання сечі та калу, порушення життєво важливих функцій організму.

Для того, щоб виключити стани, що вимагають лікування міжхребцевої грижі, слід регулярно займатися помірними фізичними вправами, що сприяють зміцненню м’язів спини і поліпшення живлення міжхребетних дисків. Крім цього, окрему увагу потрібно приділяти виробленню правильної постави, знижує навантаження на хребетний стовп. Благотворний вплив на збереження здорового стану хребта надає нормалізація ваги і відмова від таких шкідливих звичок, як куріння.

Грижа хребта лікування без операції

Своєчасне і, головне, правильне лікування міжхребцевої грижі дозволить усунути проблеми, пов’язані з даним видом патології хребта. В більшості своїй, як показує практика, воно виникає в попереково-крижовому відділі хребта, набагато рідше – в шийному відділі хребта. Протягом останніх десятиліть, в силу специфіки роботи багатьох жителів столиці України — це малорухливий спосіб життя, який продиктований часто зустрічаються проблем, що призводять до втрати працездатності та інвалідизації, а пр цьому привертає підвищену увагу наших фахівців.

logo